Translate

2009. január 15., csütörtök

Sajtkészítés házilag

.

Ha a sajtkészítést házilag szeretnénk előállítani otthonunkban (ami nagyon finom és olcsóbb mint a bolti) akkor a következő a teendő.
A sajtkészítéshez házilag a következő dolgokat kell beszerezni.
Az egyik legfontosabb a jó minőségű házi tehéntej.
Az első sajtkészítés házilag elkészítésénél rájövünk hogy a házi tej valóban megbízható minőségű-e.
Ugyanis egy jó minőségű házi sajt pl: 5 liter tejből kb. 60-70 dkg-os lesz.
Ha viszont rosszabb minőségű a tej vagy fel vizezték akkor ennél jóval kevesebb kb. 40-50 dkg-os sajtot kapunk.
A jó minőségű házi tej beszerzésén kívül szükségünk lesz 10 %-os ecetre, 1 db vadonatúj tetra pelenkára, sóra, és egy préselő edényre amit a sajtkészítés házilaghoz otthon elkészítünk. Továbbá egy 2,5 literes műanyag flakonra tele vízzel, és egy préselő korongra.

A préselő edényt az alábbiak szerint készítjük el.
Egy műanyag ételhordó alsó magasabb részéből készítjük el az edényt, úgy hogy az oldalát és az alját kilyukasztgatjuk, hogy a savó azokon kiszivároghasson.
Az aljára 28 db 2mm átmérőjű lyukat fúrunk arányosan elosztva.
Az oldalára pedig körkörösen 4 sorba fúrunk lyukakat.
Az első sort az aljától 10mm-es magasságba körbe, összesen 16 lyukat fúrunk.
A következő lyuksor távolsága az előzőtől 15mm legyen.
A harmadik lyuksor az előzőtől 20mm re legyen.
És a negyedik sorköz is 20mm legyen. Mindegyik sorban 16 lyuk legyen.
Így kb. az edény közepéig lesz kifúrva alulról felfelé.
Ha ez meg van akkor egy műanyag lemezt belevágunk a belsejébe dekopirfűrésszel, úgy hogy minél pontosabban belemenjen.
Ez készülhet műanyag vágó deszkából ami könnyen beszerezhető, és aránylag vastag is.

Ha ez a préselő edényünk elkészült akkor hozzákezdhetünk a sajtkészítéshez házilag.
Az 5 liter tejet felforraljuk és 1 evőkanál sót beleteszünk, így főzzük 2 percig.
Utána 1,5 deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig főzzük.
Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük majd le.
Ezután következik a sajtkészítés házilag következő fázisa a szűrés.
Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit úgy csinálunk hogy a tetra pelenkába beleöntjük a felforralt alapanyagot.
Ezután felkötjük egy madzaggal a konyhaszekrény fogantyújára, és egy tálat teszünk alá hogy a savó abba belecsöpöghessen.
Ez kb. 15 perc.

A sajtkészítés házilag következő lépése a sajtunk préselése.
A préselő edényünkbe a textilanyagból beleöntjük a túrószerű masszát, majd erre rátesszük a préselő korongot és ezután a 2,5 literes vízzel teli flakont ami a nyomósúlyunk lesz.
A felesleges savó távozik majd a kis lyukakon.
Kb. 12 órát álljon így.
Ezután ki lehet önteni a sajtot az edényből.

A sajtkészítés házilag következő teendője a sózás, tartósítás.
Sózás deszkán: a sajt tetejét és az oldalát jól bekenjük sóval, majd kb. 3-órát állni hagyjuk.
Ezután megfordítjuk és a másik oldalát is besózzuk, állni hagyjuk.
A sajt sárgulása természetes jelenség az érés folyamata.
Minél tovább érleljük annál sárgább és keményebb lesz.
De ez a sajt inkább azonnali fogyasztásra ajánlható.
Biztosan állíthatom hogy azonnal el fog fogyni, és a család kedvence lesz.
Tartósítás: só fürdőben 20-22 %-os konyhasót tartalmazó (1 liter vízhez 2 dl só) szobahőmérsékletű vízben 5-20 óráig állni hagyjuk.
Ha a sajtkészítés házilag elkészült jó étvágyat kívánok hozzá.

11 megjegyzés:

  1. Hal-i!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy az ecet mennyisége mennyire befolyásolja a sajt állagát, mert máshol sokkal több ecetet írnak! A só mennyisége tényleg a lágyságát befolyásolja?
    Köszi!
    Csaszi

    VálaszTörlés
  2. Ez konkrétan egy lágyabb sajt, vagy keményebb, szeletelhető???
    Egy kép jól jönne hozzá! :))
    (olvastam, hogy kemény, de mennyire?)

    VálaszTörlés
  3. Egyáltalán bármilyen kép hasznos lenne

    VálaszTörlés
  4. Milyen az a TETRA PELENKA? Ez lenne a régi textilpelenka mai neve?
    Műanyag szúnyogháló nem jó erre a célra?

    VálaszTörlés
  5. Remek. Most csesztem el 6liter tejet. Mindent úgy csináltam, minden stimmelt. És semmi.

    VálaszTörlés
  6. http://www.youtube.com/watch?v=RUXWTI5nBUs&feature=related

    ez àm sajt és ebbe nem raknak ecetet :S ??!

    VálaszTörlés
  7. Én 3 liter boci automatás "házi" tejből csináltam, most áll a sóban. 31 dkg lett, szépen összeállt. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére. Én egy teletálas leveses tálkából készítettem formát, ugyanolyanból a prést és egy kövekkel teli üveggel préseltem, ergo egy kisautó van a sajtom alján és a tetején is :-) Nagyon jópofa lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel ilyen picike lett fél liter vízből egy deci sóval készítettem sófürdőt, de embertelen sós lett. Amúgy állaga (són kívüli) íze nagyon finom.

      Törlés
  8. Ez nem azért készült, hogy megtanuljatok belőle sajtot készíteni... házilag (pontosabban sajtkészítés házilagot készíteni :) atyaég, milyen szánalmas), hanem hogy első legyen a gugliban a találati listában ez a honlap. Ennyi.

    VálaszTörlés
  9. Megcsináltam, jó lett, leginkább az orda sajthoz hasonlít. A végén apróra vágott fokhagymát nyomkodtam bele, megsóztam és utána préseltem. Jó fokhagymás lett és a sós íz sem veszélyes.

    VálaszTörlés
  10. http://m.bonuszbrigad.hu/3-napos-sajtkeszito-tanfolyam-budapesten-b33030?offerpage=1

    VálaszTörlés